Kampen om mursejleren – Del 2

Kampen om mursejleren – Del 2

Jeg har arbejdet målrettet gennem flere år, for at få yngleende mursejlere tilbage på matriklen – det lykkedes endeligt her i 2018.

Det nye mursejlertårn har tiltrukket stor interesse i 2018

Arishow
Suset fra verdens hurtigst flyvende fugl.
Det er vildt fascinerende at høre suset, når fuglene med vilde hastigheder og i skarpe drej farer tæt forbi. Som en eskadrille jagerfly i tæt formation, kommer de overraskende og lynhurtigt. Med vilde manøvrer kaster de sig rundt mellem træer og bygninger, mens de leger tagfat med hinanden. Deres hastigheder, skarpe sving og accelerationer er imponerende, og virker til tider risikable, men fuglene mestrer det. De lever deres liv i luften – de spiser, de sover og de parrer sig i luften. Ca. 10 mdr. om året er de konstant på vingerne, kun i ynglesæsonen sætter de sig og dermed bruger deres ben.
Når de flyver fra reden første gang, lever de deres første 2, 3 eller 4 år i luften, indtil de bliver kønsmodne og selv etablerer sig en rede.

Med deres karakteristiske skrig, hilser de på, når de farer tæt forbi reden, og den rugende mage kan ofte ikke lade være med at svare.
Vi har vores eget imponerende Airshow i haven hver aften – de 4 måneder mursejlerne er her.
Af og til dukker en svale op, som en gammel propelmaskine der blander sig mellem jetjagerne.

 

Mursejlerens karakteristisk silhuet

Gennembruddet
I 2017 skrev jeg om mine kvaler med spurvene i indlægget “Kampen om mursejleren – Del 1”. Indlægget gav feed back fra rigtige “mursejler-nørder” hvor igennem jeg har fået inspiration og mere viden.
Ved etablering af kaldelyde er det lykkes at få dem til at besøge matriklen, og derved blive opmærksomme på mine mange boligtilbud.
Interessen har været stor, rigtig mange fugle har besigtiget mine redekasser, under deres træk først på sommeren.
Nogle har valgt at blive, hver aften hele sommeren har jeg se fugle gå i kasserne – i 4 kasser har jeg, næsten hver aften, set 2 fugle gå ind sammen. Det betragtes som sikker tegn på et par.

 

Til min store overraskelse var der kun en enkelt unge i én af kasserne. Det er dog herligt at konstatere, at der igen yngles på matriklen.

Resultatet 2018
Midt juli blev min nysgerrighed for stor – kasserne blev inspiceret. Kun et enkelt par havde held med yngel.

Jeg forventer at de andre par tager samme redekasser næste år – og håber at de får mere held med yngleriet der.

De enkeltfugle som har overnattet i kasserne, og de mange som bare har besøgt kasserne,  kommer formentlig også igen næste år.

 

 

 

 

De gamle 32mm huller er blændet af, der er lavet nye på 28mm

Redekasserne
I den fortsatte kamp mod skovspurvene, har jeg lavet nye huller i alle mine redekasser –  det har dog ikke virket mod mine “specialtrænede” skovspurve 🙂 (Vedr. spurve-træningen, se indlægget: Kampen om mursejleren – Del 1)

 

 

 

 

 

Mursejlertårnet

I foråret rejste jeg et mursejlertårn. Tårnet har 8 lejligheder, rejst på en 5m høj stolpe.
I håb om at hjælpe mursejlerene mest muligt, blev rederne alle indrettet med en redeskål, som holder sammen på æggene og give fuglene bedre vilkår.

 

 

 

 

 

 

Det er ikke nemt at rive filteret kattehår fra hinanden

Lidt redemateriale i form at hønsedun og kattehår blev stoppet ind i redeskålene.
På trods at hulstørrelse begyndte mine skovspurve at etablere sig i et af hullerne, og en blåmejse så sit snit til at stjæle alt sengetøjet inden mursejlerene ankom.

Mursejlerne ankommer typisk til Danmark i begyndelsen af maj. Det er sent i forhold til mange andre fugle, ofte er feks. stærene færdig med at yngle på det tidspunkt.

 

 

 

 

Første fugl starter træningen i at “går i hullet”. Fuglen her har ikke ynglet tidligere, og har ikke brugt sine ben siden den fløj af reden. Det kan være op til 4 år siden. HVIS dette er fuglen som blev i denne redekasse hele sommeren – så fik den en mage, men fik ikke held med yngleriet i år.

Ventetiden føltes lang.
Tårnet blev rejst sidst i april 2018, i god tid inden fuglene normalt ankommer til Danmark.
Indmeldingerne i DOFbasen.dk og europæiske observationerne blev fulgt nøje på nettet.

De første mursejlere i Ry måtte jeg dog selv indmelde til DOFbasen.dk 🙂
Mange dage forblev fuglene i Ry midtby, selv om at mine højtalere kaldte på dem. En aften var vinden rigtig, og endelig fandt de boligtilbudene på min matrikel. Efter den aften, havde vi fugle hver dag resten af sommeren.
Det var svært at få armene ned 🙂

 

 

Læs de øvrige indlæg, om mursejlerene og kvalerne for at få 3 par til at yngle på matriklen.
Kampen om mursejlerene – Del 1
Kampen om mursejlerene – Del 2 
Kampen om mursejlerene – Del 3
Kampen om mursejlerene – Del 4
Kampen om mursejlerene – Del 5
Kampen om mursejlerene – Del 6

Leave a Comment